Microsoft potiče razvoj startup ekosustava u regiji

Trenutno u svijetu postoji impresivnih 150 milijuna startupova, a godišnje se osniva čak 50 milijuna novih

Svakodnevno se u prosjeku pojavi 137.000 startupova koji potiču inovacije i napredak u različitim ekonomskim sektorima, a Europa se, od 2023. godine, s ponosom može pohvaliti sa130 unicorna koji su dokaz da se dinamični tehnološki ekosustav neprestano razvija.

Startupovi iz srednje i istočne Europe sve više privlače pažnju na globalnoj razini. Tijekom proteklog desetljeća, njihova vrijednost je porasla za 19 puta, što je dovelo do nastanka 34 unicorna u regiji. Ovaj izniman rast njihovog broja naglašava sve veću važnost koju regionalni startupovi imaju na globalnoj sceni. Upravo zbog izuzetnog razvoja startup scene u našoj regiji, Microsoft ima jedinstvenu priliku odigrati ključnu ulogu u njihovom rastu jer im nudi programe kroz koji dobivaju podršku i mentoriranje. Microsoft for Startups Founders Hub je platforma koja podržava startupove u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. Nudi im tehničke i poslovne resurse da bi im pomogla u lansiranju njihovih ideja ili proizvoda, potakla kreativnost, omogućila mentorstvo te proširila njihovu mrežu klijenata. Nakon što se prijave u program, osnivači dobivaju Microsoft Azure kredite u vrijedosti do 150.000 dolara, značajan broj alata za razvoj i produktivnost, zatim različite prednosti na LinkedInu i mnoge druge pogodnosti. Startupovi u kasnijim fazama i oni koji su već prošli kroz program za Microsoft startupove dobrodošli su u ISV Success program koji odgovara tvrtkama koje razvijaju svoja rješenja u Microsoft Cloudu ili ih žele migrirati na Microsoft Cloud i objaviti aplikaciju na Microsoftovoj komercijalnoj platformi. To je program koji traje 12 mjeseci, besplatan je i nudi mnogobrojne pogodnosti.

Naša regija se može pohvaliti startup scenom koja se brzo razvija, s dva poznata hrvatska unicorna te prvim bugarskim unicornom. Payhawk je 2018. godine osnovao mali tim koji je želio napraviti softverski alat koji pojednostavljuje upravljanje i obračunavanje poslovnih troškova. Njihov proizvod brzo je privukao pozornost najvećih VC fondova te je, u suradnji s pažljivo odabranim partnerima, transformiran u sveobuhvatno rješenje za upravljanje troškovima s mogućnošću korištenja klasičnih i virtualnih debitnih kartica. Proizvod je posljednjih godina dodatno unaprijeđen pa je Payhawkova strategija sada usmjerena prema većim tvrtkama. Da bi bili što konkurentniji kod većih tvrtki, investirali su u razvoj nativnih integracija s vodećim ERP-ovima, uključujući Microsoftov Business Central i Dynamics Finance. Tvrtka trenutno razvija integraciju s Microsoft Teams platformom te provodi istraživanja i razvoj pomoću Azure AI usluga i Document Intelligencea da bi razvilaneke uzbudljive nove značajke.

Naša strategija za budući rast usmjerena je na partnerstva s pružateljima ERP implementacije. Kako bismo podržali taj plan, nedavno smo pokrenuli partnerski program koji nudi ekskluzivne pogodnosti Microsoft Solution Partnerima, uključujući plan dijeljenja prihoda, pristup Partner API-ju, marketinška sredstva i prilike za digitalne transformacijske projekte“, rekao je Oggy Shopov, direktor partnerstava u tvrtki Payhawk. “U manje od 6 mjeseci od objavljivanja naše integracije na Microsoftovoj platformi AppSource, imamo više od 40 aktivnih veza s Microsoft Dynamics instancama“, rekao je Shopov.