cITy upgrade predstavio rješenja koja će pretvoriti hrvatske gradove u pametne gradove budućnosti

šesta cITy upgrade konferencija u Splitu 15. i 16. lipnja okupila je više od 150 predstavnika hrvatskih gradova, gradske uprave i IT stručnjake koji su imali priliku poslušati inspirativne prezentacije te sudjelovati u dinamičnim raspravama

Događanje koje organizira Udruga gradova nije klasična smart city konferencija, već okuplja aktivne sudionike razvoja lokalne zajednice u namjeri da odgovori i riješi izazove s kojima se svakodnevno susreću u procesu digitalnog razvoja gradova i digitalne transformacije javnih usluga.

Program konferencije otvorio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je istaknuo važnost okupljanja i suradnje predstavnika gradskih vlasti te razmjenu iskustava i znanja kako bi se ubrzao tempo digitalnog razvoja te podigla kvaliteta života i zadovoljstvo građana. Naglasio je i važnost kontinuirane suradnje te istaknuo da su nedavno gradonačelnici četiri hrvatska najveća grada, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, pokrenuli zajedničku inicijativu kroz koju će redovno razmjenjivati iskustva, kontakte i rješenja te tako omogućiti brži razvoj pametnih usluga za građane. Govorio je i o Smart City Split aplikaciji koja je građanima dostupna od 1. lipnja putem aplikacije i internetske stranice. Osmišljena je kako bi se olakšao svakodnevni život u gradu, omogućila kvalitetnija komunikacija s gradskom upravom te pružio direktan pristup uslugama gradskih tvrtki i institucija. Aplikaciju je detaljnije predstavio Ante Kokan, konzultant za SmartCity projekte i digitalizaciju, te naglasio da donosi sve važne servisne informacije i gradske vijesti na zaslon mobitela, a nastala je u suradnji s HT grupom.