Poznati su pobjednici sedme generacije HT-ovog programa Generacija NOW 

Najbolji projekti su: Pametna kišna krila (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu (OŠ Rude, Samobor) i Klicomat (Tehnička škola Daruvar, Daruvar)

Odabrani su pobjednici sedme Generacije NOW, nacionalnog programa obrazovanja djece i mladih, kojeg provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). U ovogodišnjem programu sudjelovale su 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske, a timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost, kritičko promišljanje i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja koja nadmašuje njihove godine. 

Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti. U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova. U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom.

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Klicomat’ (Tehnička škola Daruvar, Daruvar).

‘Pametna kišna krila’ rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Idealni uvjeti uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura određeni su uz pomoć umjetne inteligencije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu. 

Ideja projekta ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ je kako u kućanstvima izgraditi sustave za racionalno korištenje vode. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

Projekt ‘Klicomat’ je uređaj koji omogućava svakoj osobi da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran  način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju efikasni uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima – vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za kompletan uzgoj.

„Fenomenalno i inspirativno je vidjeti što su sve današnji osnovno- i srednjoškolci sposobni osmisliti, a još važnije je da svoje ideje uspješno pretvaraju u konkretne, funkcionalne projekte s jasnom i primjenom i svrhom. Ovogodišnji projekti pod temom ‘Zelene tehnologije’ pružili su sjajna rješenja koja povezuju napredne tehnologije s ekologijom i održivosti. Uvijek nas iznova veseli vidjeti inovativna razmišljanja mladih STEM talenata i ponosni smo da  naš Generacije NOW program omogućava stjecanje  praktičnih znanja i iskustava koje će im pomoći na putu ostvarenja njihovih potencijala”, rekao je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija.

Odgovori