Frapantno: Svaka četvrta osoba ne prepoznaje simptome bolesti

Poboljšanjem zdravstvene pismenosti i pravovremenim otkrivanjem bolesti moguće produžiti godine kvalitetnog života i rasteretiti zdravstveni sustav

Otprilike svaka četvrta osoba ne prepoznaje simptome kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Pokazuju to rezultati Meddox Alarma, istraživanja koje je Meddox, jedinstvena domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, proveo na uzorku od 300 ispitanika. Vodeće kronične nezarazne bolesti –  kardiovaskularne, maligne, dijabetes i kronične plućne bolesti, uzrokuju tri četvrtine svih smrti u Hrvatskoj i vodeći su uzrok morbiditeta.

Kronične nezarazne bolesti na godišnjoj bazi odnose 41 milijun života, dok 17 milijuna ljudi u svijetu od njihovih posljedica umire prije 70. godine života. Njihov je utjecaj na kvalitetu života iznimno velik, a određeni čimbenici poput starenja stanovništva, modernog načina života koji uključuje urbanizaciju, industrijalizaciju i štetne životne navike (pušenje, sjedilački način života, nepravilna prehrana, itd.) značajno doprinose proširenosti kroničnih nezaraznih bolesti u populaciji.

“Iako moderna medicina očuvanju našeg zdravlja može doprinijeti na načine koji su do nedavno bili nezamislivi, važno je uočiti činjenicu koja se s napretkom medicine nije jako promijenila – za svoje zdravlje u najvećoj mjeri smo odgovorni sami. Kako bismo mogli na vrijeme prepoznati simptome bolesti i tako pravovremeno započeti liječenje ili kako bismo pojavu tih simptoma spriječili ili odgodili, ključno je poznavati znakove i simptome najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti. Ovo istraživanje pokazuje da u značajnom dijelu naših ispitanika to nije slučaj”, istaknuo je dr. sc. Pero Hrabač, dr.med. s Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji kao stručni suradnik radi na razvoju Meddoxa.

Meddox je besplatna domaća aplikacija koja korisnicima omogućuje digitalnu pohranu cjelokupne zdravstvene dokumentacije, a sada je već koristi više od 11.000 aktivnih korisnika. Zdravstvenu dokumentaciju u Meddox je moguće pohraniti fotografiranjem tiskanog nalaza ili učitavanjem svoje zdravstvene dokumentacije ranije pohranjene na pametnom telefonu ili na e-mailu. Osim pohrane zdravstvene dokumentacije, korisnicima su u aplikaciji dostupni i rječnici za 13 najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti kako bi mogli bolje razumjeti svoju bolest, a čime Meddox nastoji dodatno poticati zdravstvenu pismenost. 

Meddox je ovdje moguće besplatno preuzeti na iOS i Android pametne telefone.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.