Vertiv predstavio „Vodič za održivost podatkovnih centara“

Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju, podatkovni centri pokrivaju oko 1% globalne potražnje za električnom energijom

U izvještaju se navodi da je industrija uspjela ograničiti utjecaj rasta kapaciteta na ukupnu potrošnju energije prije 2020. godine poboljšanjem operativne učinkovitosti. Međutim, 2020. godine globalni promet na internetu naglo je porastao za više od 40%, a Market Intelligence predviđa godišnju stopu rasta od 13% u izgradnji podatkovnih centara u sljedećih pet godina. Taj trend, u kombinaciji s povećanim fokusom na smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje vode, naveo je neke operatere da potraže nova rješenja koja povećavaju iskorištenost opreme i uklanjaju preostale neučinkovitosti, postupno ukidaju tehnologije hlađenja koje intenzivno troše vodu i smanjuju njihovu ovisnost o izvorima energije temeljenim na ugljiku.

„Vidimo osjećaj hitnosti kod operatera u cijeloj industriji da smanje utjecaj svojih operacija na okoliš, a ovaj novi vodič osmišljen je kako bi im pomogao da učine upravo to. Usredotočenost na operativnu učinkovitost omogućila je značajna poboljšanja, ali sada su potrebne nove strategije i inteligentniji sustavi kako bi se smanjile emisije ugljika i korištenje vode kako industrija nastavlja rasti. Kao pružatelj infrastrukturnih rješenja za enterprise korisnike, pružatelje usluga kolokacije i clouda, Vertiv je u dobroj poziciji za razmjenu najboljih praksi i novih dostignuća u ovim sektorima“, rekao je TJ Faze, voditelj ESG strategije i aktivnosti u tvrtki Vertiv.

Industrijski pokret predvode veliki operateri koji su postavili ciljeve – postati ugljično neutralni ili ugljično negativni do kraja ovog desetljeća. Ovi operateri preuzimaju vodstvo u unaprjeđenju tehnologija koje podupiru te ciljeve i razvijaju putokaz za ostatak industrije. Mnogi pružatelji usluga kolokacije također prelaze na ugljično neutralne i efikasno korištenje vode bi iskoristili tržišnu potražnju za uslugama podatkovnih centara koje podržavaju ekološke ciljeve njihovih poslovnih korisnika. Enterprise korisnici se također moraju pozabaviti utjecajem svojih lokalnih podatkovnih centara kako bi podržali te ciljeve.

„Samo u Europi, više od 25 europskih operatera koji pružaju usluge clouda i podatkovnih centara te 17 drugih industrijskih udruženja potpisalo je sporazum da svoje pogone do 2030. učine ugljično neutralnima korištenjem 100% obnovljivih izvora energije. Ovo će biti moguće postići samo ako organizacije implementiraju nove strategije i inovativne sustave koji smanjuju potrošnju resursa. Naš nedavno predstavljeni priručnik, integriran s našim značajnim iskustvom u pružanju infrastrukturnih rješenja, omogućuje nam dijeljenje najboljih praksi i novih inovacija iz cijele industrije kako bismo educirali operatere i pomogli u smanjenju utjecaja njihovih pogona na okoliš, ne samo u Europi, već diljem svijeta”, rekao je Karsten Winther, predsjednik EMEA regije u tvrtki Vertiv.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.