Reciklomati Sarajevskog kiseljaka i dalje na raspolaganju građanima

U kompaniji Sarajevski kiseljak vjeruju da je očuvanje planete jedna od najvažnijih tema današnjice

Dobrom idejom se pokazala i odluka da u suradnji s prodajnim lancem Bingo i operaterom sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Eko Život pokrenu pilot projekt „Recikliraj i doniraj“ i postave pametne mašine za prikupljanje iskorištenih plastičnih i staklenih boca – reciklomate.  Tehnologija ovih reciklomata omogućava da mašina prepozna tip otpada, prihvati ga i skladišti, te vrednuje iznos ubačenog otpada koji se preusmjerava kao novčana donacija humanitarnim udruženjima. Ovom akcijom boce dobivaju novu vrijednost i postaju dio kružne ekonomije, a potrošači osim što sudjeluju u procesu sortiranja otpada biraju koje udruženje žele podržati.

Aparati su u osmom mjesecu ove godine postavljeni u dva Bingo objekta u Sarajevu i u Tuzli i u prvom ciklusu koji je trajao mjesec i pol dana ukupno je prikupljeno 219 kg plastičnih i 43 kg staklenih boca. Shodno tome prikupljena su planirana sredstva namijenjena organizaciji UG Ruke za školu ekologije i organizaciji Pomozi.ba za njihov projekt Obrok za sve.

”Vidjeli smo da kada se nešto pravilno implementira i približi građanima, može donijeti izuzetne rezultate. Ohrabreni dobrim odzivom građana i uspjehom prvog ciklusa kao kompanija koja je opredijeljena na poštivanje visokih ekoloških standarda, odlučili smo nastaviti s ovom akcijom. Reciklomat u Bingu Tuzla ostaje na istom mjestu dok reciklomat iz Sarajeva mijenja lokaciju te će biti postavljen u Bingu Vogošća. Posebno smo ponosni što smo za nepuna dva mjeseca s našim građanima prikupili i osigurali sredstva za dva plemenita cilja”, objašnjava Amar Jajetović, voditelj tržišnog marketinga u kompaniji Sarajevski kiseljak.

„Pozitivno smo iznenađeni reakcijama naših kupaca i posjetilaca centara u Tuzli i Sarajevu. Kroz malo drugačiji društveno odgovorni projekat skrenuli smo pažnju na važnost selektivnog odlaganja otpada, jer u BiH još uvijek ne postoji ta obaveza kada su u pitanju domaćinstva. Mi smo postavkom reciklomata pružili priliku našim kupcima da jedan dio otpada zbrinu u našim centrima, što za rezultat ima humanitarnu aktivnost. Ekološki projekti poput ovog dio su strateškog opredjeljenja Binga“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe trade marketinga u kompaniji Bingo.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.