Tech Hosted dokazani lider u zbližavanju poslovne i IT zajednice u BiH

Završen osmi Tech Hosted by Lanaco. Ovogodišnja konferencija imala je jedinstven slogan “Lead to inspire”, koji je dodatno podstaknuo govornike na odlične prezentacije.

Gosti, njih preko 200 iz poslovne i IT zajednice regiona, imali su priliku, u Tehonološkom centru Lanaco, čuti govore predstavnika globalnih IT kompanija kao što su Lenovo, Intel, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technology, Oracle, Fortinet, Cisco, Group-IB, Galeb, Kaspersky, Veeam.

Teme ovogodišnje konferencije bile su: Cyber Security, Cloud services, Fintech.

U dvodnevnom događaju, svoja predavanja su održala dva keynote i 10 eksperata, a TechHosted08 će još jednom bila i odlična prilika za networking.

Sa uvodnim riječima ovogodišnju konferenciju otvorila je menadžer korporativnih komunikacija kompanije Lanaco, Nina Kremenović.”Kroz ovih osam godina primjetno je rastao značaj Lanaco Tech Hosteda koji je izrastao u etablirano mjesto ideja koje kreiraju tržišnu vrijednost.  Jako smo ponosni što smo u prethodnom periodu ostvarili pomena vrijedne rezultate koji su materijalizovani kroz preko 1800 učesnika i 140 predavača.” istakla je Nina Kremenović

Takom prvog dana na Tech Hosted svoja iskustva sa zajednicom podijelio je, Khaled Mokhtar. Khaled je sudija i dio Globalnog sudijskog odbora u NASA Space Apps Competition, a takođe i sudija u arapskom IoT Challengeu.

“Počeli smo sa 2G. Tada su ljudi su počeli da koriste internet te da koriste chat i druge oblike oblike komunikacije. Trebalo nam je pola sata da preuzmemo jednu pjesmu, ali to je bila revolucija. Sada i mala djeca u školi imaju internet konekciju i svi mogu vrlo jednostavno koristiti internet.” istakao je Khalid u svom govoru.

Pored obilja novosti iz globalne IT industrije redovni učesnici Techa su upoznati sa tim da već tradicionalno svake godine Lanaco kao organizator konferencije predstavlja jedan novi proizvod.

Ove godine predstavljen je Spaceify Cloud koji svojom tehnološkom inovativnošću podiže mogućnosti privrede na jedan viši, ali i drugačiji nivo.

“Spaceify Cloud za cilj ima izgradnju održive tehnologije koja koristi manje resursa i minimizira svoj uticaj na okolinu. Digitalizacija poslovanja kroz prikupljanje, sinhronizaciju, dijeljenje i obradu podataka osnovni je cilj Cloud tehnologije, a sigurnost i zaštita podataka korisnika naš glavni zadatak.” rekao je Mirko Gajić član Bussines Development Group kompanije Lanaco.

Te podvukao da će Speceify Cloud biti dostupan od 1.12.2022. godine u narednim zemljama: Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Makedonija, Albanija.

Svoje bogato iskustvo sa Tech Hosted zajednicom u toku drugog dana podijelila je Magda Milas, Fintech Expert u A1, vodećoj kompaniji za digitalne servise i komunikaciona rješenja Centralne i Istočne Evrope. Magda je takođe predsjednica i suosnivačica udruženja “Alice in Blockchains”, čiji je cilj promovisanje finansijske pismenosti među ženama s fokusom na nove finansijske tehnologije poput kriptovaluta i blockchaina.

Pored predavanja na samoj konferencij se u sklopu panel diskusija poveo odličan dijalog, te su prisutni mogli još detaljnije da razumiju trendove na globalnom nivou.

Mnoge kompanije sve više vide cloud tehnologije kao važan dio svoje infrastrukture. Ipak, postavljaju se brojna pitanja. Da li su ogromne količine povjerljivih podataka koje svakodnevno razmjenjujemo sigurne i kako ih zaštititi? Koji su globalni i lokalni izazovi u prihvatanju i usvajanju Cloud rješenja?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o korištenju Cloud computinga, povezanim mogućnostima i izazovima, odgovarali su panelisti i eksperti kroz panel diskusiju: “Izazovi u globalnom usvajanju cloud computinga”.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.