Digital Touchpoint obilježilo predavanje Paola Barbesina

U organizaciji ASEE i Paytena, vodećih kompanija u digitalizaciji bankarskog i payment sektora u Hrvatskoj i regiji, cilj konferencije bio je dijeljenje stručnih znanja sa zajednicom te predstavljanje uvida u digitalne trendove budućnosti

U fokusu konferencije bile su financijske navike i očekivanja generacije Z. Tako je istraživanje provedeno u suradnji s agencijom Ipsos, prvo ovakve vrste, pokazalo da su sigurnost podataka i fizička lokacija i blizina poslovnice generaciji Z najvažnije karakteristike prilikom odabira banke. Većina upotrebljava barem jednu mobilnu aplikaciju. Iznimno im je važno da su one jednostavne za korištenje te da jamče sigurnost novčanih sredstava i osobnih podataka, a njihov potencijalni razvoj leži u loyalty programima za koje je generacija Z iznimno zainteresirana. Čak 86 posto ispitanika ugovaranje kredita realiziralo bi osobnim posjetom banci, pri čemu polovina njih pretpostavlja da će ga u sljedećih pet godina uistinu i podići. Istraživanje je također ustanovilo da pripadnici generacije Z za informiranje o financijama i načinima plaćanja najčešće koriste Internet, dok su razgovori s roditeljima na drugom mjestu. Istraživanje je pružilo dobar uvod za panel na kojem su sudjelovali prepoznatljiva imena generacije Z – TikTokeri Lorena Farkač, Adriano Krajcar i Dario Marčac te Ivan Glazer iz ASEE-a. Oni su istaknuli da mladima nedostaje znanja iz područja financijske pismenosti jer se to gradivo ne uči u školi. Prilike banaka vide u edukacijama usmjerenim na mlade prilagođenim njihovim navikama i digitalnim kanalima na kojima se informiraju, što bi dodatno pridonijelo jačanju povjerenja. Složili su se da su im najvažnije sigurne, brze i jednostavne usluge i aplikacije.

Paolo Barbesino, stručnjak za digitalizaciju bankarstva i mentor Central European University InnovationsLaba, u svom keynote predavanju zaključio je da se tržišno natjecanje više ne bazira na tradicionalnoj prodaji proizvoda, već na rješavanju problema korisnika pa će za par godina način na koji se banke natječu za korisnike biti potpuno drukčiji. Naglasak će biti na integriranom korisničkom iskustvu te spajanju korisničkih potreba pri kupovini i bankarskih proizvoda.  

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.