MeanIT X3, pametni telefon od cca 700 kuna

Na test nam je došao još jedan pametni telefon hrvatske tvrtke Intelkom

Kao što se može primjetiti da tvrtka Intelkom u čijem je vlasništvu brand MeanIT vrlo često “izbacuju” neke nove komade gadgeta ua široku potrošnju, te nam je tako došao na test i MeanIT X3.

Uređaj dolazi u već prepoznatljivim kutijama tako da se zapravo više i ne može pogriješiti ukoliko se traži baš taj brend na policama trgovačkih centara. Otvoriši kutiju vidjeli smo da tu standardna oprema, pojačanu silikonskom zaštitom, no svakako su zanimljive informacije koje se mogu pronaći na samoj kutiji.

Prvi dojam je upravo takav kakav se i očekuje za uređaje tih cijenovnih razreda, ali… Ovo je jedan od rijetkih uređaja koji dolazi sa baterijom koja se može mijenjati, a do utora SIM i SD kartica se dolazi tako da se skida poklopac kao u prvim modelima pametnih uređaja. Sve to ima naravno i dobrih i loših strana, no svakako je neobično. Dobro je da se baterija može posebno kupiti i po potrebi zamjeniti, ali tko će to raditi za par godina i da li će tada uopće postojati opcija kupnje baterije, a da ne kažemo da su cijene ovakvih mobitela na tržištu takve da se u principu isplati kupiti novi uređaj koji će sigurno imati bolje karakteristike nego postojeći.

Idemo malo na tehničke karakteristike ovog uređaja. Mobitel pokreće stariji četverojezgreni procesor s 2 Gb radne memorije tako da je X3 sposoban je obaviti osnovne zadaće: pregled e-pošte i vijesti, surfanja ili gledanja videa na YouTubeu.

Razlučivost ekrana je 480 x 960, a veličina je 5.5 inča IPS, a što je čisto solidno za korisnike kojima je i namijenjen. Memorija je 16 GB, ali je proširiva do 32 Gb SD karticom. Kamera je prosječna i na prvu nas zavara četvrtasti okvir sa još nekoliko rupa u kojima se na drugim uređajima nalaze foto leće, ali ovdje je to ipak optička varka i nalazi se samo jedna kamera koja podržava senzor 5Mp, a prednja je 2 Mp. Kvalitete fotografija kod ovog mobitela prvenstveno ovisi o kvaliteti danjeg svjetla. Na sunčanom danu fotke mogu ispasti sasvim OK, ali čim su uvjeti lošiji kvaliteta drastično pada, no ovo svakako nije uređaj kojeg smo kupili zbog fotografiranja.

Operativni sustav koji pokreće MeanIT X3 je Android 11 Go i to se definitivno osjeti u kasnijem radu, jer počinje blago zastajkivanje koje nekome neće smetati, ali nama koji ipak malo više profesionalnije koristimo ovakve uređaje sigurno neće biti prvi izbor..

Iako je skromnog kapaciteta od 2000mAh ova baterija može i do dva dana umjerenog korištenja. Za dostizanje punog kapaciteta nakon što ju potpuno ispraznite trebati odvojiti između dva i tri sata, a savjet kaže da će je nekoliko puta isprazniti i ponovno napuniti do kraja kako bi postigla puni kapacitet, kao što se to nekada radilo.

Ovaj uređaj začudo dolazi s biometrijskom zaštitom kroz prepoznavanja lica. Opcija biometrijske zaštite na ovom uređaju je definitivno iznenađenje, a i radila je poprilično solidno.

I za sam kraj moramo spomenuti i opciju FM radija koje ponekad može sasvim dobro zamijeniti radio prijemnik kad nije dostupan, a ima nas koji to još uvijek volimo slušati.

Možemo ipak napisati da je odnos cijene i onoga što se ovim uređajem dobije je zadovoljavajuć, ali ga se svakako mora doživjeti kao uređaj s kojim netko ulazi u korištenje pametnih uređaja, te da će ga vrlo brzo “prerasti” i tražiti nešto novo.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.