Glavni futurolog Deloittea: Hoćemo li uskoro svi imati čipove u mozgu?

Prije samo pet godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo koristiti umjetnu inteligenciju u svakodnevnim obavezama, a ona je sada dio naših života

Hoće li nas tehnologija uskoro potpuno preuzeti pa ćemo svoje živote provoditi više online nego u stvarnosti?  Upravo ovo tema je kojom se već godinama bavi Mike Bechtel, glavni futurolog u Deloitte Consultingu, koji s timom radi na predviđanju trendova u tehnologiji koji će već sutra biti naša stvarnost.

„Kompjuteri nisu više samo uz nas u svakom trenutku – na nama su. Recimo, moja kći uđe u kuhinju i pita: ‘Kakvo je vrijeme?’ Pogleda me kao da imam tri glave kad sjednem pred kompjuter, otvorim internetsku stranicu i upišem poštanski broj kako bih provjerio vremensku prognozu. Što je iduće? Iduća je ideja ambijentalnih kompjutera. Odmičemo se od ekrana i idemo prema razgovoru s uređajima, a uskoro ćemo se maknuti od njih u potpunosti. Ne možemo realno očekivati da ćemo imati 15 pametnih zvučnika u kuhinji. A nakon toga? Kompjuteri u našem mozgu.

Svaki put kad čujemo za čipove u mozgu, povučemo se. ‘Ne znam baš, to mi zvuči prilično ludo.’ Ali jednako kao što moja kći misli da sam ja malo bez veze zato što idem na kompjuter kako bih saznao prognozu, tako bi moja unuka mogla misliti da je ona bez veze jer uopće mora pitati. Moja unuka vjerojatno će imati termostat u mozgu koji je automatski podešen te prilagođava temperaturu prema signalima u njezinom mozgu koji pokazuju da joj je prehladno ili toplo“, rekao je Mike Bechtel, koji će u Zagrebu na konferenciji Future Tense održati predavanje na temu budućnosti tehnologije.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.