Glovo postavlja novi standard za prava dostavljača pod nazivom “The Couriers Pledge”

Glovo, svjetska platforma za dostavu više kategorija proizvoda je objavila “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima), dokument kojim se obvezuje unaprijediti prava i benefite dostavljača, bez obzira na način zaposlenja, odnosno njihov radni status.

“The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima), dokument kreiran uz savjete projekta Fairwork, uspostavlja novi skup standarda s naglaskom na pravedniju zaradu po satu (vođenu podacima WageIndicatora o pravednim zaradama i životnim prihodima), poboljšanje osiguranja i pristupa obuci, održavanju i sigurnosti. Tvrtka prepoznaje važnost gig ekonomije koja predstavlja značajan izvor prihoda za dostavljače te im želi osigurati jednak pristup pravima i benefitima, neovisno o načinu na koji su poslovno povezani s platformom.

U početnoj fazi Glovo planira pokrenuti inicijativu na 40 posto svoje flote do kraja lipnja 2022. godine, počevši u Maroku i Gruziji. Tvrtka se obavezala provesti “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima). u svim zemljama u kojima posluje do kraja 2023. godine

Budućnost pravednijeg poslovanja

Kao dio svoje obveze da uspostavi pravedniji rad u budućnosti i omogući pristup većoj sigurnosti i zaštiti dostavljača, Glovo obećava:

  • Pravedniju zaradu — Potpuna transparentnost o zaradi prema satnici dostavljača, neovisno o načinu rada. ‘Loyalty bonus’ koji će bit odobren ili zamijenjen za slobodno vrijeme.
  • Unaprijeđeno pokriće osiguranja (360º sigurnost) — Pomoć kod različitih vrsta nesreća, odgovornosti prema trećim osobama i prijevozu robe, kao i naknade za bolovanje, rodiljni i očinski dopust te pristup dodatnim benefitima pod nazivom „Obiteljski trošak“.
  • Sigurnost i održavanje (360º Sigurnost) — Set za sigurnost na cesti koji uključuje kacige i reflektirajuće jakne bit će dostupan svim dostavljačima putem Glovo trgovine, kao i pristup lokacijama za održavanje i popravak bicikla.
  • Proaktivno upravljanje –– Pravedan i pristupačan žalbeni postupak za sve dostavljače kojima je aplikacija onemogućena, potvrđen od strane neovisnog subjekta. Novi uspostavljeni kanali omogućuju dostavljačima da pridonesu odlukama koje utječu na njihovu suradnju s platformom te potiču otvoreni dijalog s dostavljačima i organizacijama.
  • Briga za zajednicu dostavljača — Omogućena edukacija o poduzetništvu, poslovnom upravljanju, informatičkim vještinama ili jezicima koji pomažu dostavljačima da razviju svoje profesionalne vještine i napreduju u karijeri. SOS gumb u aplikaciji implementiran je u slučaju izvanrednih okolnosti te kao dio antidiskriminacijske politike kako bi se spriječilo uznemiravanje dostavljača.

Revizija od strane Fairwork projekta

Obveze koje je Glovo preuzeo u sklopu “The Couriers Pledge” (Obećanja dostavljačima),  bit će podvrgnute vanjskoj reviziji Fairworka, a svi podaci bit će dostupni javnosti. Kao neovisna strana, Fairwork ima ulogu procijeniti i izvijestiti o napretku koji Glovo ostvaruje u odnosu na pet načela pravednog rada Fairworka.

Vanjska revizija Fairworka uključit će ankete i intervjue s dostavljačima u zemljama u kojima se provodi “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima). Glovo neće biti uključen u proces revizije kako bi se osiguralo da rezultati budu neovisni, točni i objektivni. Prva revizija će se održati prije pokretanja inicijative u Maroku i Gruziji, a druga će se provesti u prva tri mjeseca nakon pokretanja. Fairwork je međunarodni istraživački projekt koji ocjenjuje uvjete rada na digitalnim platformama na temelju pet principa pravednog rada. Fairwork neće dobiti naknadu od Glova i istaknut će sva područja u kojima tvrtka ne ispunjava svoja načela.

Sacha Michaud, suosnivač Glova, rekao je: “Iako je gig ekonomija otvorila nove mogućnosti poslovanja, i dalje postoje izazovi te su potrebna određena poboljšanja, posebno kada su u pitanju prava dostavljača. U Glovu smo uvijek težili da našim dostavljačima omogućimo pristup većim pravima, bez obzira na način suradnje. Do 2023. godine očekujemo ostvariti suradnju s oko 240.000 dostavljača na mjesečnoj bazi diljem svijeta i nastojat ćemo im pružiti bolja prava i benefite, istovremeno štiteći autonomiju i fleksibilnost koju cijene. Kao tvrtka, smatramo da ova inicijativa postavlja novi industrijski standard za pravedniju gig ekonomiju – onu koja uključuje veća prava dostavljača i prati najbolje prakse.”

Professor Mark Graham, direktor Fairworka, je rekao: “Trenutno stanje platformske ekonomije je takvo da većina gig djelatnika nema osnovna radnička prava i zaštitu. Djelatnici rade u opasnim uvjetima, sa niskom i nedosljednom zaradom te preprekama kolektivnom organiziranju. Kao jedna od najvećih tvrtki u platformskoj ekonomiji, Glovo bi mogao postati primjer dobre i pravedne prakse u industriji ako se obveže na provedbu sveobuhvatnih politika koje poboljšavaju uvjete djelatnika. Fairwork ne podržava tvrtke, već daje neovisne procjene njihovih politika i praksi. S te pozicije pozdravljamo poziv tvrtke Glovo za neovisnu ocjenu njihovog “The Couriers Pledge” (Obećanja dostavljačima)  i veselimo se testirati implementaciju na terenu prema našim načelima poštenog rada.” Glovo se uz Fairwork udružio s organizacijom WageIndicator.org s ciljem praćenja životnog standarda i plaće u različitim zemljama, te organizacijama Qover i Chubb’s za uskladu pokrića osiguranja.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.