Huawei uz pomoć 5G-a i umjetne inteligencije značajno pomogao poljoprivredi

Huawei Technologies, u suradnji s austrijskom kompanijom DRONETECH, predstavila je projekt koji uz pomoć bespilotnih letjelica (dronova) omogućava poljoprivrednicima učinkovitiju sadnju na poljima, bolju kontrolu uporabe gnojiva i vode te informacije o zdravlju usjeva.

Riječ je o bespilotnim letjelicama koje se koriste u suvremenoj poljoprivredi, a opremljene su posebnim senzorima visoke razlučivosti koji mogu procijeniti cjelokupno stanje polja, kao i rupe u sadnji te stvoriti tzv. Indeks zelenog lišća, dok multispektralni senzor pomaže u stvaranju normaliziranog indeksa vegetacijske razlike koji omogućuje prikupljanje podataka o zdravlju biljke.

Zahvaljujući Huaweijevim 5G modulima koji doprinose optimizaciji procesa te pravovremenom dobivanju informacija, ova radno intenzivna djelatnost će doprinositi više, a istovremeno biti još zelenija i održiva te će doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena.

“Dronovi su budućnost poljoprivrede. Možete brzo preletjeti velike površine i odmah vidjeti gdje je potrebno gnojivo ili voda na polju. Istodobno ih možemo koristiti za masovno smanjenje korištenje pesticida, što označava i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je David Hopf, CEO tvrtke DRONETECH Austria. Huawei i DRONETECH ovim projektom omogućavaju radnicima potpuni nadzor nad poljoprivrednom proizvodnjom zahvaljujući razmjeni ogromne količine podataka uz pomoć 5G modula koji se nalazi na letjelici. Tako se dobivaju podaci u stvarnom vremenu na temelju kojih se može odmah djelovati.

“5G je razvijen za tri bitna područja primjene: veliku propusnost, nisku latenciju i povezivanje milijuna uređaja. Najveći izazov za 5G dronove sada je pokrivenost mreže. Trenutno su 5G mreže prvenstveno dizajnirane za krajnjeg korisnika, koji je na tlu ili u zatvorenom prostoru. Mrežu za dronove, koji ponekad lete 50 metara iznad polja, još je potrebno optimizirati. U ovom posebnom projektu pametne poljoprivrede, fokusiramo se na veliku propusnost i prenosimo slike u stvarnom vremenu na poslužitelj za naknadnu analizu pomoću umjetne inteligencije“, kazao je Erich Manzer, zamjenik izvršnog direktora Huawei Austria.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.