Hrvatski startup Memgraph koji je ostvario više od 9 milijuna USD investicija predvođenih Microsoft M12 fondom predstavio novu verziju platforme i najavio zapošljavanja

Hrvatski startup Memgraph je na svom Memgraph October 2021 događaju predstavio novi Memgraph 2.0 (dostupan svima pod BSL licencom) te objavio investiciju u iznosu od 9,34 milijuna USD (Seed round) predvođenu Microsoft investicijskim fondom M12 te Heavybit Industries, In-Q-Tel, Counterview Capital, ID4 Ventures i Mundi Ventures. 

Snažne analitičke mogućnosti koje donose tokovi podataka i grafova, do danas, bile su rezervirane samo za skupinu “Big tech” kompanija, a od danas s Memgraphom i za sve ostale. Grupa tehnoloških kompanija nazvana FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google za koju je ova tehnologija od strateške važnosti.

Tijekom predstavljanja, Dominik Tomičević (CEO) i suosnivač Memgrapha je izjavio:

“Novi Memgraph 2.0 omogućuje programerima, inženjerima, podatkovnim stručnjacima, velikim kompanijama i entuzijastima da programiraju svoje aplikacije temeljene na tokovima podataka i grafova u samo nekoliko minuta.” te nastavio “Memgraph 2.0 donosi programerima i razvojnim inženjerima snažnu platformu za izradu aplikacija temeljenih na grafovima i tokovima podataka.”

Dominik Tomičević i Marko Budiselić (CTO), suosnivači Memgrapha, su u konzultacijama s  mnogim velikim kompanijama, primijetili frustrirajuće činjenice o graf bazama podataka koje su u svojevrsnom status quo. Stoga su, kroz sljedećih 5 godina, izradili Memgraph koji je omogućio snažne analitičke mogućnosti potpomognute graf bazama podataka. 

Memgraph Community Edition (MCE)  dostupan je s BSL licencom (Business Source License) koja znači otvorenost koda u većini situacija, od onih za osobne potrebe, do onih komercijalnih. MCE verzija omogućuje unošenje podataka kroz datoteke poput CSV, sustave kao S3, ali i direktno iz Apache Kafka. Ti podaci se tada transformiraju u graf modele. Time će računalni inženjeri imati potpunu slobodu za uvid, inspekciju i uklanjanje pogreški u Memgraph kodu.

Memgraph Enterprise Edition (MEE) je dostupan za kompanije koje izrađuju aplikacije temeljene na tokovima podataka i grafova za velike sustave te zadovoljava sve sigurnosne standarde i SLA. 

Dokaz da je Memgraph iznimno jaka platforma, pokazuje suradnja s tvrtkom LSI Chemical, globalnim liderom u kemijskoj industriji istraživanja i razvoja. To potvrđuje i Tobias Merz, direktor globalnih operacijskih tehnologija u LSI:

 “Memgraph nam je omogućio da izradimo snažne modele cijelih proizvodnih sustava koristeći graf baze podataka što je za nas predstavljalo veliku inovaciju poslovanja. Memgraph grafičke analize omogućile su nam da bolje shvatimo naše procese, optimiziramo ih i donosimo prave odluke kako bi pružili što bolju uslugu za naše kupce.” 

Spomenuta investicija od 9 milijuna USD, iskoristit će se za nove razvojne aktivnosti te proširenje razvojnog tima i širenje Memgraph zajednice programera i entuzijasta. 

Marko Sršan, (COO Memgrapha) je izjavio

“Cilj ove runde financiranja je proširiti i dodatno osnažiti team. Iako zapošljavamo u cijeloj Europi, te imamo inženjere u Grčkoj i Nizozemskoj, i dalje će glavni hub ostati u Hrvatskoj. S obzirom na to da je veći prioritet razvoj Cloud proizvoda, zapošljavat ćemo primarno Frontend (Angular) i Backend (NodeJS) inženjere koji se žele priključiti manjem, ali agilnom i brzom teamu te lansirati Memgraph u Cloud.” 

Memgraph 2.0 dostupan je od danas, a može ga se besplatno preuzeti na službenim stranicama Memgrapha – www.memgraph.com

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.