MEANIT L10 ROMOBIL 10″

Ljeto je u samom tijeku i siguran sam da razmišljate o kupovini nekog prometnog sredstva, a da nije bicikl, pa eto prilike MEANIT L10 ROMOBIL 10″

Električna romobili i bickli, kao i ostala vozila pokretana na neku vrstu struje, sve su više viđena u prometu, a samim time i popularnija. U tu priču se uplela i MEANIT hrvatska tvrtka poznata po raznim gadgetima o kojima smo i pisali već do sada. Kao i svaka recenzija uređaja koji su prošli preko mojih ruku pokušati ću biti što objektivniji i ukazati na dobre i loše strane ovog cjenovno povoljnog električnog romobila.

MEANIT je u zadnjoj turi izbacio dva električna romobila, od kojih je jedan nešto veći MEANIT L10 ROMOBIL 10″ i namijenjen odraslima koji je bio kod mene na testiranju, te manji manji model MEANIT L1. Razlike će se vidjeti osim u cijeni i u karakteristikama, a oba romobila će vožnji po ravnim predjelima bez nekih problema izdržati i osobe koje više ne pripadaju u grupu prosječne težine, već naginju ka 100-tki na vagi. Naravno da ovdje prednosti odnosi 100W jači motor model koji je kod mene bio na testiranju.

Pa krenimo sa nekim specifikacijama koje bi vas možda mogle privući u odabiru ovog romobila. Za početak spomenimo da MEANIT L10 ROMOBIL ima 10 inčne kotače koji nemaju zračnicu, već tvrde gume. To može biti prednost nasuprot onima sa zračnicom u smislu da ga jednostavne ne možeš probušiti, ali tu se pojavljuje drugi problem oko ugodnosti vožnje po neravninama poput prekopa na pločnicima ili trotoarima, ovisi koji put vožnje koristite. To moramo sami odabrati što nam je bitnije.

Što se tiče upravljača MEANIT-a L10 se pokazuje koliko je jednostavan i lagan za korištenje. Sa lijeve strane imamo kočnicu i zvono, koje u pravilu rijetko netko koristi, na sredini nam je LED display gdje vidimo podatke o brzini vožnje, prijeđeni put, uključenost svjetala i tempomat. Da, dobro ste pročitali da ovaj romobil ima tempomat u tri koraka pomoću kojega biramo maksimalnu brzinu i to u rasponu 15 km/h, 20 km/h i 25 km/h što je i najveća brzina. Na desnoj strani je ručni gas osmišljen kao polugica koju koristimo pritiskom i na taj način dodajemo ili oduzimamo gas. Nekako mi razmišljanja idu na način da se to moglo i ubaciti u desnu ručku pa bi to bilo sve nekako logičnije, ali što je tu je.

Osim vožnje po danu siguran sam da će te MEANIT L10 kojiputa morati koristiti i po mraku pa za taj slučaj postoji prednje svijetlo te zadnje svijetlo koje služi kao pozicija, ali i kao znak da je krenula faza kočenje. Moj neki savjet bi bio da se svjetla koriste i po danu.

Motor je na smješten na prednji kotač i mogu reći da ima čisto dobre karakteristike oko ubrzanja i usporavanja u slučaju da prestanete pritiskati polugu gasa. Kočnica je na stražnjem kotaču, a aktivira se pritiskom poluke kočnice koja se nalazi na lijevoj ručki. Kvaliteta kočnica je zadovoljavajuća, ali na nizbrdici defintivno treba biti maksimalno opasan, jer tu u pravom smislu djeluju fizikalni zakoni, a nisam siguran da želite završiti na hitnoj zbog krive procjene.

Pretpostavljam da ovakvo vozilo uzima kao dodatno prijevozno sredstvo pa ste ga mislili staviti u prtljažnik automobila, no tu morate malo zastati. Zašto? Zato što su gabariti ovog romobila u sklopljenom stanju isto poprilični tako da ćete ga morati nekako ugurati u prtljažnik ili ga ipak voziti na zadnjim sjedalima. Što se tiče prenašanja budite spremni upregnuti malo jače mišiće, jer iako na oko djeluje lagano poprilično je težak i to otprilike 20 kila što i malo jači muškarac malo teže prenaša. Siguran sam da vam je ovaj podatak poprilično bitan kada odlučujete o tome što i kako kupiti.

Sigurnost od krađe? Ovo je stavka kojoj svi predajemo dosta pažnje i u ovom slučaju nećete biti zadovoljni s obzirom da romobil nema nikakvu niti fizičku niti aplikativnu zaštitu od laganog odvoženja, naravno osim veza upravljača lancem za neko drvo ili slično. Tako da ćete sigurno pokušati držati ga na oku kad sjednete u kafić ili negdje drugdje gdje ga baš ne možete nasloniti pored sebe.

Idemo sad malo i na vožnju. Mi koji smo imali prilike u životu kao klinci voziti se romobilima nećemo imati nekih problema oko držanja ravnoteže, način skretanja i drugih potencijalnih prometnih problema na koje ćemo naići u vožnji. Naravno da smo brži od pješaka, ponekog biciklista, ali je svejedno lakše za muvati se po gradu zbog samih gabarita, a pogotovo što smo uži od bicikla. Sigurnost same vožnje je sasvim druga tema, no na njoj bi trebali svi poraditi, a za početak moramo biti svjesni da smo gotovo nečujni tako da svakako moramo upotrebljavati zvono za upozoravanje ostalih sudionika u prometu da smo tu negdje, a ne ići uvijek na neku slobodno procjenu kretanja ostalih. Osjećaj vožnje kad ti vjetar prolazi kroz kosu te tu i tamo koja mušica je svakako zanimljiv. Stižemo na krajnji cilj bez da smo se oznojili, a s kojim problem se susreću recimo biciklisti.

Sad na samom kraju spomenimo i druge specifikacije MEANIT L10 romobila. Po nekim testiranjima u idealnim uvjetima, ovisi o ukupnoj kilaži vozača, ruksaka i sl, može proći između 25 do 30 km, što i nije mala razdaljina. Baterija koji pogoni ovaj romobil je 36V i 10 Ah i nakon pražnjenja joj treba otprilike sedam sati da je ponovno napunite. Znači, odvezete se na posao, stavite ga puniti i spreman je za povratak s posla.

Zaključak bi se mogao temeljiti na tome što sam osobno doživio prilikom testiranja MEANIT L10 romobila u nekoliko dana. Za nešto opširnije i podobnije bi ga trebalo koristiti nekoliko mjeseci u pravim prilikama i situacijama. Mislim da bi ovo mogao biti dobar odabir za nekoga tko ne želi izdvojiti ne znam koliko novaca za nešto što možda i neće stalno koristiti, tako da iznos od otprilike 3200,00 kn nije neki izdatak i ako ste poželjeli kupiti romobil ovo je prava prilika.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.