InfoDom s partnerima razvija centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja

Besplatne licence OPG-ovima za razvoj digitalnog ekosustava

Rad Centra kompetencija (CEKOM) kojeg je inicirala tvrtka InfoDom, kao nositelj projekta, zajedno s partnerima, Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu, ulazi u sljedeću projektnu fazu u kojoj će osigurati besplatne licence OPG-ovima za razvoj njihovog digitalnog ekosustava i nastaviti s razvojem agrotehnoloških rješenja.

Centar kompetencija sufinanciran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, konkretno Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od 13.140,060,37 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.762.038,35 kuna. Projekt je započeo u svibnju 2020. godine, dok je predviđeni završetak 4. siječnja 2023. godine. Projektni ishod Centra kompetencija su dobre prakse za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će biti dostupan kroz osam tehnoloških rješenja: Smart Agriculture rješenja (1), softverske platforme za potporu odlučivanju u prilagodbi poslovnih sustava zadruga, OPG- ova, malih i srednjih tvrtki (2 ), potom distribucijske platforme za prehrambenu proizvodnju (3), platforme za kolaboraciju krajnjih korisnika i prehrambene industrije u ruralnim područjima (4), portala za samokontrolu i sanitarne regulatorne okvire u proizvodnji hrane (5), Smart Food (6), Smart Farm (7) te digitalnu platformu za distribuciju hrane i usluge doživljaja kroz ruralni i zdravstveni turizam (8). Kompleksnost navedenih rješenja uz mogućnost njihove cjelovite ili zasebne primjene osigurat će uspješnu komercijalizaciju CEKOM rezultata koji su sažeti kroz tri ključna cilja. Prvi je unaprjeđenje istraživačkog, inovacijskog i poslovnog okruženja te jačanje konkurentnosti prehrambene industrije kroz Reuse&Sharing, tehnološki razvoj, komercijalizaciju, primjenu inovacija i Key Enable Techology. Drugi ključni cilj je razvoj ekosustava, tzv. SPoC (Single Point of Contact) te brendiranje prehrambene industrije i proizvoda primjenom inovativnog dizajna i promidžbenih aktivnosti te utvrđivanje prioritetnih oznaka i standarda kvalitete. Dok je treći cilj razvoj ljudskog kapitala kroz unaprjeđenje znanja, sposobnosti i vještina te kontinuirano povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja.

„Centar kompetencija predstavlja snažan apsorpcijski faktor digitalne transformacije i industrije 4.0. koji će pomoći ojačati konkurentnost poslovnih subjekata ruralnih područja, ali i ubrzati društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja. Iako su poslovni subjekti ruralnih područja agilni u svom poslovanju neka od ponuđenih rješenja pružit će im automatizirane poslovne procese zahvaljujući kojima će se povećati konkurentnost poljoprivrednog sektora, osigurati zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih djelatnika te povećanje prihoda od prodaje za oko 20%.“ naglasio je Domen Verdnik, voditelj CEKOM projekta, InfoDom d.o.o.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.