Atos najavljuje Q-score

Atos predstavlja Q-score, jedini univerzalni mjerni alat pogodan za sve programabilne kvantne procesore.

Atosov Q-score mjeri učinkovitost kvantnog sustava u rješavanju problema iz stvarnog života koji se ne mogu riješiti tradicionalnim računalima, umjesto da samo mjeri njegovu teorijsku učinkovitost. Tijekom posljednjih pet godina Atos je postao predvodnik u primjeni kvantne tehnologije. Kako bi razvio slučajeve uporabe koji će se moći ubrzati pomoću kvantnog računarstva, Atos sudjeluje u raznim industrijskim i akademskim partnerstvima i blisko surađuje s industrijskim proizvođačima.

„Organizacije su suočene s mnoštvom procesorskih tehnologija i pristupa programiranju. Ako žele ulagati u kvantno računarstvo, potreban im je pouzdan pokazatelj koji će im pomoći u odabiru najučinkovitijeg puta. Budući da je neovisan o hardveru, Q-score je objektivan, jednostavan i nepristran pokazatelj na koji se mogu osloniti”, izjavio je Elie Girard, glavni izvršni direktor Atosa. “Od pokretanja ‘Atos Quantuma’ 2016. godine, prvog programa industrije kvantnog računarstva u Europi, naš je cilj ostao isti: unaprijediti razvoj industrijskih i istraživačkih primjena i izgraditi kvantnu superiornost.”

Što mjeri Q-score?

Danas je broj kubita (jedinica kvantnog računala) najčešća vrijednost koja se uzima za procjenu učinkovitosti kvantnog sustava. Međutim, kubiti su promjenjivi i znatno se razlikuju u kvaliteti (brzina, stabilnost, mogućnost povezivanja, itd.) od jedne kvantne tehnologije do druge, kao što su supravodljivo stanje, zarobljeni ioni, silicij i fotonika, što ih čini nesavršenim referentnim alatom. Usredotočujući se na sposobnost rješavanja dobro poznatih problema kombinatorne optimizacije, Atosov Q-score pružit će istraživačkim centrima, sveučilištima, tvrtkama i tehnološkim liderima eksplicitne, pouzdane, objektivne i usporedive rezultate pri rješavanju problema optimizacije iz stvarnog života.

Q-score mjeri stvarnu performansu kvantnih procesora prilikom rješavanja problema optimizacije reprezentativnih za nadolazeću eru kvantnog računarstva (tehnologija NISQ – Noisy Intermediate Scale Quantum). Kako bi pružio referentni okvir za usporedbu rezultata učinkovitosti i zadržao ujednačenost, Q-score se oslanja na standardni problem kombinatorne optimizacije koji je isti za sve procjene, problem Max-Cut. Rezultat se izračunava na temelju maksimalnog broja varijabli unutar takvog problema koji kvantna tehnologija može optimizirati (primjer: 23 varijable = 23 Q-scorea ili Q-ova).

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.