Recenzija tableta meanIT X10

Ovih nekoliko zadnjih dana smo imali prilike isprobati tablet uređaj tvrtke meanIT X10 zadnje izbačene generacije…

Idemo redom od samog sadržaja kutije u kojoj dolazi ovaj tablet uređaj meanIT X10 ekrana veličine 10 inča. Pored samog tableta tu su punjač, kabel za punjenje i upute. Moramo odmah naglasiti da je kabel punjača MicroUSB konektora, no više ne moramo razmišljati da li smo dobro stavili konektor ili ne s obzirom da je obostran što nam uvelike olakšava punjenje meanIT X10 tableta. Osim ove prednosti tu je veliki plus sama dužina kabela za punjenje. Punjač je izlazne struje od 2A što nam pomaže da relativno brzo ponovno napunimo tablet.

Raspored samih tipki i utora meanIT X10 tableta je sličan drugim uređajima ovakvog tipa tako da su na vrhu desne stranice tipke za uključivanje i isključivanje i regulaciju glasnoće zvuka. Ovdje se nalazi i utor za prisilno ponovno pokretanje uređaja ili reset tableta.

Na gornjem dijelu tableta, poleđini, se nalazi smješteni microUSB priključak za punjenje, utor za dvije SIM kartice, microSD i 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, stražnja kamera i bljeskalica. Osim ovoga na donjem dijelu stražnjeg dijela meanIT X10 se nalaze dva zvučnika koji prilikom reprodukcije zvuka solidno odrađuju posao iako bi osobno voljeli da budu ipak malo glasniji. Kao što smo spomenuli da se i konektor punjača nalazi na vrhu tableta možda bi ipak voljeli da se nalazi na dnu tableta, ali sve je stvar navike. Zanimljivost je svakako da je ovo DualSIM uređaj kojem je maksimala spajanje na 3G mrežu što ga polako stavlja u nižu srednju klasu ovakvih uređaja, ali mogućnost dvije SIM kartice je svakako kuroizitet među konkurencijom.

Spomenuli smo da se na stražnjoj strani nalazi kamera od 2MP koja može snimati  rezolucijom 1280 x 720 pixela, a što nam daje neku HD kvalitetu video klipova. Nekako mislimo da su kamere najslabija karika ovog uređaja i da u današnje vrijeme ipak moraju biti nekoliko puta jače.

Ekran ovog meanIT X10 tableta je veličine 10,1 inča, a na samom vrhu je prednja kamera od 0,3 MP što zadovoljava neke osnovne komunikacijske uvjete za jasnu sliku prilikom korištenja aplikacija koje upotrebljavaju kameru. Rezolucija ovog ekrana je 1280 x 800 pixela sa omjerom 16:10 što nam je dovoljna za komotan rad pregledavanja internetskih portala, te pisanja dokumenata. Možemo reći da je touch ekran solidno osjetljiv na prste pa se tu nisu pojavljivali neki problemi pri radu, a što se tiče osvijetljenosti samog ekrana tu ga ipak svrstavamo u neku srednju klasu, jer ipak nije predviđen za neke vanjske blago ekstremne uvjete gdje sunce malo jače „udara“ u sam ekran.

Kada „uđemo“ samu unutrašnju infrstrukturu dolazimo do podataka da ga pogoni četverojezgreni procesor Spreadtrum SC7731E tvrtke Unisoc Technologies, radnog takta do 1,3 GHz i to je jeftini čip koji počiva na tehnologiji tvrtke ARM. U ovom je izdanju podržan s jednim gigabajtom radne memorije. Ova  konfiguracija nam ipak govori kako tablet X10 nećete koristiti za bilo što osim surfanja webom, provjere elektronske pošte, gledanja multimedijskih sadržaja, te igranja jednostavnih igara. Osim navedenih hardverskih podataka meanIT X10 ima 8 GB memorije za pohranu i mogućnost proširenja microSD karticom do 32 GB.

Baterija kapaciteta 4500 mAh može držati do maksimalno šest sati u pogonu, ali ukoliko koristimo samo neke osnovne aplikacije bez konstantnog provjeranja mialova, surfanja te slušanja glazbe. Što se tiče brzine punjenja same baterije ona će se napuniti do 100% sa otprilike 1:45 sati što je sasvim solidan rezultat.

Operativni sustav na kojem radi ovaj tablet je iz porodice Android 8.1 Oreo Go edition koji je najosnovniji OS i prilagođen radu uređaja ovakvih hardverskih karakteristka.

Kao zaključak možemo navesti da se ovaj tablet meanIT koji je iznad svega prihvatljiv uređaj, cijena od 699,00 kuna, daje upravo toliko koliko smo ga i platili. Svakako je dobar startni uređaj za klince, ali i za stariju populaciju koja ne očekuje ništa pretjerano od ovakvih tipova uređaja.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.