Microsoft je najavio dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija

Microsoft je najavio dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija te istaknuo da će raditi na edukaciji javnosti o tom problemu.

Nema sumnje da su dezinformacije raširene. Microsoft je podržao istraživanje profesora Jacoba Shapira s Princetona, koje je zabilježilo 96 različitih kampanja s inozemnim utjecajem, usmjerenih na 30 zemalja između 2013. i 2019. godine. Te su kampanje, provedene na društvenim mrežama, nastojale oklevetati ugledne ljude, uvjeriti javnost u nešto ili polarizirati rasprave. Oko 93% tih kampanja uključivalo je stvaranje izvornog sadržaja, a 74% je iskrivljavalo objektivno provjerljive činjenice. Nedavna izvješća su također pokazala da je distribuiran značajan broj dezinformacija vezan uz COVID-19 epidemiju, što je dovelo smrti i hospitalizacija ljudi koji su uzimali navodne lijekove koji su im ugrozili život.

Najavljen je Microsoft Video Authenticator koji može analizirati fotografiju ili video kako bi dao informaciju o tome kolika je mogućnost da sadržaj nije autentičan, odnosno da je njime manipulirano. Najavljena je i nova tehnologija koja može prepoznati izmanipulirani sadržaj, odnosno ljudima potvrditi da je sadržaj koji gledaju autentičan.

Više informacija o novim tehnologijama te o tome što Microsoft planira učiniti u borbi protiv dezinformacija možete pronaći u blog postu.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.