HT ima najmoderniju mobilnu mrežu

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju

Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Povećanje brzine, s prosječno 40 na 70 megabita u sekundi, znači da će korisnici uživati u besprijekornoj reprodukciji sadržaja s YouTube-a, u rezoluciji koju podržava njihov mobitel (SD ili HD kvaliteti). Uz odgovarajući smartphone, svim korisnicima će biti dostupan HD voice, a ukoliko korisnik ima mobitel novije generacije imat će bolju kvalitetu zvuka i puno kraće vrijeme uspostave poziva prema drugim HT mobilnim korisnicima. Povećane su i dostupne brzina prijenosa podataka do 1Gbps. Također, modernizacijom su se osigurali dodatni mrežni kapaciteti za centre gradova i naselja, turističke destinacije, stadione, sajmove i shopping centre, odnosno mjesta gdje je velika koncentracija HT korisnika.

Brza i stabilna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma temelj je za nove tehnologije koje povezuju ljude i čine život jednostavnijim, pametnijim i boljim. Upravo naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju uvođenje novih pametnih rješenja u domove i poduzeća te će doprinijeti jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svijetu. Naime, u idućih pet godina potrebno je digitalizaciju našeg gospodarstva desetorostruko unaprijediti kako bi sustigli gospodarstva Europske unije, odnosno rast BDP-a od 5 posto“, ističe Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Najmodernija mobilna mreža s pomoću Narrowband IoT mrežne tehnologije funkcionira i kao pametna platforma koja omogućuje raznim drugim subjektima da umrežavanjem poboljšaju kvalitetu svojih današnjih usluga. Namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju male količine podatkovnog prometa, NBIoT predstavlja idealnog saveznika u rješenjima za poslovne i privatne korisnike, npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, praćenje stvari i pošiljaka, kod sustava pametnog doma i sl. Tako je u suradnji s partnerima realizirano rješenje pametnog parkiranja u cijelom gradu Dubrovniku, gdje je ugrađeno 1900 senzora za lakše pronalaženje parkirališta i smanjenje prometnih gužvi, što je najveći projekt pametnog parkiranja u Hrvatskoj i regiji, a jedan je od najvećih u svijetu po broju senzora.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.