Tvrtke koje upotrebljavaju AI i IoT napreduju više od svojih konkurenata

Vodeće tvrtke sve više upotrebljavaju AI i IoT za povećanje prihoda i brže planiranje…

Posljednje istraživanje IDC-a i SAS-a, AIoT – How IoT Leaders are Breaking Away,   otkriva da je najvažniji pokazatelj u ostvarivanju vrijednosti sustava organizacije Internet of Things (IoT) zapravo višestruka upotreba umjetne inteligencije (AI). Devedeset posto ispitanih koji su upotrebljavali AI u svojim IoT-operacijama primijetili su daleko veću učinkovitost i profitabilnost od očekivane. Istraživanje je također pokazalo da su organizacije koje upotrebljavaju IoT s AI-jem daleko konkurentnije od tvrtki koje upotrebljavaju samo IoT – kad je riječ o poslovnim pokazateljima kao što su produktivnost zaposlenika, inovacije i troškovi poslovanja.

“Na temelju ovih rezultata vidimo da organizacije koje rade s podacima IoT-a razumiju da će im, ako žele izvući stvarnu vrijednost iz podataka, biti potrebna i AI-tehnologija i analitika”, rekao je Oliver Schabenberger, glavni operativni direktor SAS-a. “Mislim da je pošteno reći da su najuspješnije IoT-operacije zapravo AIoT-operacije.”

AIoT je definiran kao donošenje odluka uz pomoć AI-tehnologija u kombinaciji s povezanim IoT-senzorom, podacima sustava ili podacima o proizvodu. AI-tehnologije uključuju duboko učenje, strojno učenje, NLP, prepoznavanje glasa i analizu slike.

Poslovni voditelji očekuju porast prihoda uz AIoT

U istraživanju koje su proveli SAS, Deloitte i Intel s istraživanjem i analizama IDC-a,  intervjuirano je 450 poslovnih voditelja iz cijelog svijeta o upotrebi IoT- i AI-tehnologija. Ključni nalazi uključuju: 

• 79 % viših voditelja uključeno je u odluke IoT-projekata, a 92 % tih voditelja kaže da vrijednost AIoT-a premašuje očekivanja.

• 68 % tvrtki u svakodnevnim operativnim odlukama oslanja se na IoT-podatke pomoću tablica i drugih tehnologija koje ne podrazumijevaju umjetnu inteligenciju. Samo 12 % ispitanika upotrebljava IoT za planiranje, ali kad se umjetna inteligencija pojavi – broj ispitanika koji upotrebljavaju podatke za svakodnevno planiranje povećava se na 31 %.

• 34 % ispitanika reklo je da je povećanje prihoda glavni cilj za upotrebu AIoT-a. Nakon toga slijede poboljšanja u inovacijskim mogućnostima (17,5 %), ponuda novih digitalnih usluga klijentima (14,3 %) i smanjenje operativnih troškova (11,1 %).

• Tvrtke koje su razvile AIoT-sposobnosti bilježe bolje rezultate u ostvarivanju najvažnijih organizacijskih ciljeva, uključujući mogućnost ubrzanja poslovanja, uvođenja novih digitalnih usluga, poboljšanja produktivnosti zaposlenika i smanjenja troškova. Na primjer: tvrtke koje upotrebljavaju IoT-podatke za ubrzanje poslovanja bez AI-ja primijetile su porast od 32 %; tvrtke koje uključuju AI zabilježile su ubrzanje od 53 %.

Tvrtke koje se oslanjaju na podatke IoT-a svakodnevno dobivaju informacije na temelju kojih donose pretežno operativne odluke (68 %) upotrebljavajući tablice i drugu tehnologiju koja nije AI-tehnologija.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.