Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu

Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju

Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka. Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala, najavio je promjene u tehnologiji koje nas u budućnosti čekaju, nakon čega je publici WMF-a prikazan prijenos leta dronom iznad Krka. Dronom je upravljao Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe, tvrtke koja je pobijedila na lanjskom Idea Knockoutu pod pokroviteljstvom HT-a. Testiranje se provelo na živoj 5G mreži, a kao korisnički uređaj se koristio Samsung Galaxy Note 10+.

Orqa se bavi razvojem tehnologije koja će omogućiti aplikacije u novoj domeni koju nazivamo remote reality, odnosno „udaljena stvarnost“. Riječ je o tehnologiji koja, pomoću kamere i posebnih video naočala, korisnicima omogućuje doživljaj prisutnosti na nekoj udaljenoj lokaciji.

„Ključno obilježje Remote Reality aplikacija je interakcija korisnika sa udaljenom okolinom, a za to je izuzetno bitan prijenos video signala visoke razlučivosti uz minimalnu moguću latenciju (kašnjenje signala). Trenutačna mrežna infrastruktura predstavlja usko grlo u uspješnoj primjeni Remote Reality tehnologije, jer ne može ponuditi dovoljno visoku pouzdanost veze, brzinu prijenosa podataka, i nisku latenciju. Implementacija 5G mrežnih tehnologija rješava sva tri problema, stoga je razvoj 5G mrežne infrastrukture od ključne važnosti za tehnologije koje Orqa razvija. Izuzetno mi je drago da smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s kojim već danas možemo razvijati 5G tehnološka rješenja budućnosti”, rekao je Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.