A1 Homebox uređaj

Ljeto je završilo i vrijeme je da se polako vratimo u normalu i u svakodnevicu. Kako vrijeme prolazi svima nama je sve bitnija brzina pristupa internetu i dostupnost velikih brzina pristupa internetu…

Osim standardnih načina pristupa internetu koristeći bakarne žice ili oni koji imaju sreću pa su u blizini optike postoji i opcija vrlo brzog pristupa internetu putem tzv Homebox uređaja.

Koda nas ima nekoliko operatera koji su to uveli u ponudu, a mi smo dobili na korištenje Homebox router A1 telekoma. Radi se o uređaju proizvođača Huawei koji se nekako ustabilio kao najčešći predstavnik za ovakav tip rutera.

U kutiji koju smo dobili od A1 telekoma se nalazio: uređaj, dvije antene za pojačavanje signala, ispravljač. Nakon vađenja uređaja nam nije preostalo ništa već jednostavno spojiti ispravljač sa uređajem, te uključiti na napajanje. Po završetku glavne inicijalizacije smo mogli spojiti svoj mobilni uređaj, laptop ili desktop računalo na router te krenuti bez ikakvih problema u surfanje internetom. Osim WiFi opcije spajanja na poleđini uređaja se nalaze 4 konektora za mrežne kablove ukoliko netko želi koristiti i taj način spajanja na Internet.

Brzina uređaja ovisi o blizini repetitora, te naravno o broju uređaja spojenih na router. Mi smo ga koristili na području grada Knina i to približno udaljeni 10 km do prvog repetitora.

Brzina pristupa se popela na 34 Mbit/sek što je poprilično dobar rezultat, a kada smo priključili antene brzina je bila do 40 Mbit/s. S obzirom da se na području Knina koristi jedan repetitor odnijeli smo uređaj do centra grada da provjerimo brzinu u samom gradu gdje je brzina išla i do 50 Mbit/s kad govorimo o DL. Zašto smo naveli kako je jedan repetitor u igri ? Ovdje se pojavljuje jedna sitnica da se ovaj uređaj prilikom kupnje “programira” za pristup internetu po adresi stanovanja i nikako ga nije preporučljivo nositi na druga područja pristupa zbog sigurne i stalne konekcije. Ovo je podatak koji nas je ipak malo iznenadio, jer smo očekivali da uređaj ovog tipa i namjene bude prenosiv po vlastitom nahođenju i željama.

Kvaliteta pristupa je jako dobra i stabilna. Nije dolazilo do “pucanja” veze, ali moramo biti spremni na padanje brzine u nekim trenucima kada se puno uređaja konektira na ruter, te o samoj kvaliteti pristupa koristeći mobilnu mrežu i infrastrukturu operatera. Osim standardnih podešenja routera postoji i nekoliko dodatnih opcija, no to prosječnom korisniku neće biti bitno.

Za zaključak možemo ustvrditi da ovaj način pristupa internetu ima budućnost u ruralnim krajevima u koje nikada neće doći optika, a druga vrsta infrastrukture je u lošem stanju i neće se popravljati. Uz mnogo pozitivnih razloga zbog koje bi kupili ovaj uređaj u kombinaciji sa dobrom tarifom najlošija stvar je to što nije prenosiv sa jednog mjesta na drugo.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.