IoT rješenja za pametnu poljoprivredu postaju sadašnjost BiH

Aktivnija primjena tehnologija poput Internet of Things (IoT) prema Beecham Research-u na globalnom nivou, predstavlja dio rješenja za povećanje proizvodnje hrane od 70%…

Ovih dana u Bosni i Hercegovini se završava jedan projekat koji pokazuje da je moguće dostići izvanredne rezultate za kratko vrijeme uz podršku IT kompanije koja posjeduje sveobuhvatnu modernu infrastrukturu i stručan kadar. Rezultat se ogleda u GoGrow rješenju koji studenti tehničkih fakulteta Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije, trenutno implemetiraju u sklopu prakse koja se već trinaest godina organizira u kompaniji Lanaco. Uz pomoć ovog softverskog rješenja, poljoprivrednici mogu nadgledati rast i razvoj usjeva s bilo kojeg mjesta koristeći svoje mobilne uređaje.

 “Praksa mi je pomogla u profesionalnom usavršavanju jer sam se upoznao sa suvremenim tehnologijama koje ću kasnije upotrebljavati u poslovnoj karijeri. Naučili smo dosta korisnih stvari od projektiranja IT sistema do upravljanja projektom i načina funkcioniranja u timu”, izjavio je student 4. godine Računarstva i informatike i polaznik prakse Nenad Grujičić. 

Pored uloženog truda od stane  programera, u ovaj projekat su bili uključeni iz stručnjaci iz drugih područja kao što su ekonomija, poljoprivreda, sistemi mreža kako bi adekvatno odgovorili na kompleksnost projekta. 

Jedan od ključnih segmenata prakse uključivao je pronalazak partnera koji svojim djelovanjem utiče pozitivno na privredni i društveni segment, te je suradnja sa Bosnia grows Organic dala posebnu vrijednost cijelom projektu. Osnivačica firme Bosnia grows Organic, Ivana Stjepanović, je 2016. godine odlučila primjeniti bogato radno iskustvo stečeno u Austriji, u našoj zemlji kako bi doprinjela njenom razvoju i svom rodnom gradu Derventi. Ova poljoprivredna firma certificirana od strane prestižne Bio Suisse organizacije aromatične i ljekovite kulture koje uzgaja poput koprive, kadulje i šipka izvozi direktno na tržište Evropske Unije. 

Odlučili smo se za suradnju sa kompanijom Lanaco, jer aplikacija koju kreiramo zajedno, ne samo da će imati značaj za naše poslovanje, već i poslovanje tisuća drugih organskih poljoprivrednika. Pomoći će nam, da svim organskim principima proizvodnje dokazano čiste i zdrave hrane, koje ionako primjenjujemo u našim svakodnevnim koracima na našim njivama uštedi resurse uložene u poljoprivredu kao što su voda i električna energija i time pridonijeti sačuvanju prirode. Ono što posebno izdvaja Lanaco je da pruža mogućnost mladim ljudima, cijeni kvalitet i znanje koji čak unapređuje, a identično činimo i mi u našoj oblasti”, poručila je Ivana Stjepanović, osnivač Bosnia grows Organic. 


Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.