Vukovarci tehnološki “pokorili” Hrvatsku

Projekt vukovarskih gimnazijalaca:  Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu proglašen najboljim radom HT donacijskog natječaja Generacija Next

ProjektGeneracija Next u vukovarsku gimnaziju ove je školske godine, unio niz tehnoloških aktivnosti koje su probudile interes učenika, a samim tim potaknule razvoj vještina u STEM područjima koja pružaju neiscrpne mogućnosti za pozitivne promjene u društvu, ali i osobni razvoj i buduću karijeru mladih.

Hrvatski Telekom programom Generacija Next organiziran u suradnji sa IRIM-om, potaknuo je učenike ali i čitavo društvo na usvajanje novih znanja i realizacija praktičnih projekata iz STEM područja, što se moglo vidjeti na događanju Dani otvorenih vrata HT-a održanom 3. lipnja u Bussiness Showroom Hrvatskog Telekoma u Zagrebu gdje su predstavljeni najuspješniji IoT projekti izrađeni u programu Generacija NEXT a gdje su vukovarski gimnazijalci nastupili sa čak dva projekta: Pametni grad – Vukovar i Seizmograf. Na događanju je sudjelovalo 15 ustanova koje su prezentirale 18 radova a poruke o važnosti poticanja STEM edukacije u osnovnim i srednjim školama, okupljenima su iznijeli član uprave HT Boris Drilo, pomoćnica ministrice MZO Lidija Kralj, Paolo Zenzerović iz IRIM-a i Nina Ištek Međugorac, direktorica korporatvnih komunikacija HT-a.

Projektni tim Gimnazije Vukovar kojeg čine učenici 3.C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Ivan Kolar, Matija Hardi, Matko Gašparić i Marko Macura sa svojim profesorima, ujedno i mentorima u projektu: Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović, razradio je ideju i prijavio je projekt u kategoriji Digitalne inovacije uz IoT. “Uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je bio i naš projekt. Projektom smo osigurali 6 edukacijskih Arduino IoT kompleta, mobilni bežični router za spajanje projekata na Internet SIM karticom i 3.000,00 kn za potrebe projekta. Uvodne aktivnosti obuhvatile su osnovnu i naprednu edukaciju u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koje je održao edukator Paolo Zenzerović, a putem kojih smo dobili sve potrebne informacije za izradu praktičnog rješenja vezanog za realizaciju našeg idejnog projekata. I nakon toga više nije bilo povratka, krenuli smo sa upoznavanjem Internet of Things svijeta i stjecanjem korisnih iskustava tijekom učenja, potaknuli smo do tada pritajenu kreativnost i inovativnost. Stekli smo zavidna iskustava kroz aktivno sudjelovanje u timskom i suradničkom okruženju na nizu događanja.” – izjavila nam je Sanja Pavlović Šijanović.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.