‘Ruđer’ i Algebra zajedničkom suradnjom stvaraju ljudski kapital

Institut Ruđer Bošković i Visoko učilište Algebra su u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji.

Ravnatelj najutjecajnije znanstvene institucije u Hrvatskoj, Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. David Matthew Smith i dekanVisokog učilišta Algebra, doc. dr. sc. Mislav Balković, potpisali su u Zagrebu Sporazum o suradnji u području obrazovanja i zapošljavanja studenata, pokretanja programa tehnološke izvrsnosti za gospodarstvo te novih međunarodnih projekata.

U području zapošljavanja, Visoko učilište Algebra i Institut Ruđer Bošković (IRB) sporazumom su regulirali mogućnost zapošljavanja Algebrinih studenata diplomskih studija računarstva na projektima Instituta te mogućnost sudjelovanja Algebrinih diplomanata na doktorskim studijima, za potrebe znanstvenog rada i zapošljavanja na Institutu.

U cilju jačanja obrazovanja na Algebrinim diplomskim studijima, znanstvenici IRB-a sudjelovat će na provedbi kolegija poput ‘Analitike u oblaku’ i ‘Strojnog učenja’. Posebno je zanimljivo da se u sklopu sporazuma studentima Algebre otvaraju vrata za sudjelovanje u istraživanjima računarstva visokih performansi (HPC) na Institutu. Iako je sporazum formalno potpisan danas, troje stručnjaka IRB-a već od veljače prenose znanja studentima računarstva na Algebri.

Ovim partnerstvom potencira se suradnja znanosti i gospodarstva te podiže konkurentnost hrvatskih kompanija jer sporazum podrazumijeva i projekt pokretanja HPC akademije, zajedničkog obrazovnog programa kroz koji će računalni stručnjaci moći stjecati znanja o korištenju, softverskoj izgradnji i administraciji računalnih sustava visokih performansi.

Četvrta industrijska revolucija temelji se na računalstvu visokih performansi. Oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će na samom začelju svjetskog gospodarstva. Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu inovativnosti te kako bi zaustavila odljev mozgova. Institut je izgradio HPC tehnologiju koja prati strateške standarde EU-a, a izvrsnost tehnologije potvrđuju i brojni konkurentni projekti. S obzirom na dokazanu uspješnost obrazovnih programa i stručnjaka u Algebri posebno u učinkovitom odgovoru na potrebe tržišta rada, suradnja IRB-a i Algebre činila se kao prirodan ishod. U ovoj simbiozi svatko dobiva, IRB potreban kadar i stručnjake, Algebra mogućnost provedbe praktičnog dijela nastave i zajedničku prijavu na projekte EU-a, a gospodarstvo će imati korist od novih znanja i proizvoda” – izjavio je dr.sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.