„Postani i TI, djevojka IT!“

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić…

Uz ovu priliku su djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je ovaj okrugli stol organiziran, o svome radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji svoja iskustva prenosile govornice iz različitih javnih i privatnih institucija.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknula je kako su žene u IT industriji još uvijek nedovoljno primijećene te su i dalje slabo zastupljene na vodećim pozicijama u tom području. Također je naglasila kako je IT široko i sveobuhvatno područje koje traži stručnjake raznih profila i zanimanja te kako nije nužno završiti tehnološki fakultet da bi se radilo u IT sektoru.

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, govorila je o promicanju ravnopravnosti žena i njihovom udjelu u radu u IT-u, ali i o ravnopravnoj ulozi u odlučivanju i vodećim pozicijama na radnim mjestima. Posebno je istaknula suradnju sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i naglasila kako je vesele ovakvi događaji te kako se nada da će ih u budućnosti biti i više.

Nataša Kapov Kostovski, voditeljica odjela implementacije softvera Lemax d.o.o. i organizatorica Supergirls inicijative, govorila je o strahovima i predrasudama pri izboru tehničkog fakulteta za mladu djevojku, ali i pokazala na osobnom primjeru i primjerima svojih suradnica kako je u redu težiti onome u čemu si dobar i kako djevojka koja odabere obrazovanje koje nije tehničkog usmjerenja može itekako uspješno ostvariti karijeru u IT sektoru. Ohrabrila je i osnažila djevojke da slijede svoje snove, iskoriste svoje snage i nađu ono u čemu su dobre, te da svakako, bez straha, zakorače u svijet IT-a koji im pruža jako puno mogućnosti i prilika.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a, predstavila je rad CARNET-a i projekt e-Škole te iz vlastitog iskustva približila djevojkama kako je to raditi na projektima kojima se utječe na poboljšanje života, rada i obrazovanja mnogih oko sebe. Pričala je o svom studiranju na Fakultetu elektronike i računarstva (FER), čime je ohrabrila djevojke da se odluče za taj korak u kojem će sigurno biti uspješne.

Matea Žilak, asistentica Zavoda za telekomunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ispričala je svoje iskustvo za vrijeme studiranja te znanstvenog rada, a predstavila je i rad na razvoju inovativnih IKT rješenja za edukaciju i komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Zajedno sa studenticama FER-a, bila je na raspolaganju odgovarati na pitanja djevojaka koje su zainteresirane za studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER).

Posebne gošće okruglog stola Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Kristina Leko Kuštrak, savjetnica uprave za IT i poslovne operacije u AKD-u, te Ivana Gudelj Tičak, članica Uprave APIS IT-a, podijelile su svoja iskustva studiranja i rada u IT sektoru na različitim pozicijama i s različitim radnim ulogama. 

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.