NASA-ine fotografije zvijezde u obliku pješčanog sata

NASA je objavila nove fotografije Southern Crab Nebule koje oduzimaju dah

Ime je dobila zbog sličnosti sa Crab Nebulom, a razlikuje se zbog specifične strukture u obliku pješčanog sata. Crvena divovska zvijezda i zvijezda bijelog patuljka nalaze se u centru magline formirajući binarni zvjezdani sistem.

Slike dokumentuju zapanjujuće detalje kako crveni div neprestano izbacuje materijal koji je apsorbirao bijeli patuljak, a NASA je ovaj proces opisala kao “gravitacijski valcer”, što za rezultat daje oblik pješčanog sata. Kako zvijezde nastavljaju svoj ples, velike količine plina šire se svemirom kao balon.

Kada se određena količina tog materijala povuče na bijelog patuljka, on također “eruptira” i stvara oblike. Zbog toga se stvara iluzija kao da maglina ima noge poput raka. Ove sjajne tačke vjerovatno su formirane zbog spoja hidrogena, azota, oksigena i sumpora.

Southern Crab Nebula udaljena je 7.000 svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Kentaur. Prvi put je snimljena 1967. godine i tada se mislilo da je riječ o običnoj zvijezdi da bi se 1989. utvrdilo da je kompleksnija i da ima oblik pješčanog sata. Hubble je snimio 1998. godine prvi put, a sada je napravio nove fotografije na kojima se vidi njen razvoj.

Izvor: klix.ba

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.