Što nova EU licenca za financijske usluge koju je dobio Alipay znači za banke?

Dvije velike vijesti za Alipay objavljene su u protekla dva tjedna.

Kineski gigant za mobilno plaćanje dobio je dozvolu za korištenje elektroničkog novca u Luksemburgu. Također, utvrđen je porast mobilnog plaćanja među kineskim turistima u inozemstvu, što znači da je ono nadmašilo gotovinsko plaćanje.

Već duže vrijeme znamo da je Kina, zajedno sa Skandinavijom, predvodnik kada je u pitanju usvajanje i aktivno korištenje mobilnih plaćanja. Prošle je godine izvješće Nielsena utvrdilo kako bi 90% kineskih turista, kada bi mogli, u inozemstvu koristili mobilno plaćanje. Kina je najmnogoljudnija zemlja u svijetu, a samo je broj turista gotovo jednak veličini cjelokupnog stanovništva Rusije. S većom potražnjom za mobilnim plaćanjima u inozemstvu raste i interes turističkih žarišta kako bi se što prije prilagodili promjenama. Već sada na tisućama lokacija koje posjećuju kineski turisti nije neobično na vratima vidjeti naljepnicu Alipay.

Sve donedavno, Alipay se oslanjao na partnere uz pomoć kojih je dolazio do klijenata izvan Kine. Ovaj model išao im je u prilog najviše u smislu izgradnje masivne mreže (lokacija koje prihvaćaju njihovo rješenje za mobilno plaćanje). Stoga je dogovoreno da u zamjenu za omogućavanje Alipay transakcija, međunarodni partneri Alipaya, uključujući i banke, dobivaju dio transakcije kao proviziju. Kada ova provizija dolazi od kineskih turista koji plaćaju u lokalnim trgovinama, očito je da se radi o značajnom dodatnom izvoru prihoda banaka i lokalnih kartičarskih kuća, ali i svih drugih partnera koji su omogućili mobilno plaćanje. Međutim, ovaj novi strateški potez Alipaya sve mijenja te je pitanje hoće li se dogoditi upravo suprotno od onoga što su međunarodni partneri dogovorili.

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.