F2 – Future of Fintech

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, u organizaciji medijske kuće Bug, održana je druga konferencija F2 – Future of Fintech

Na konferenciji je održano 18 predavanja, dva keynote izlaganja i dvije panel diskusije, kroz koje se izbistrilo trenutno stanje fintecha u Hrvatskoj, regiji i svijetu.
Prošle godine konferenciju smo održali na vrhuncu hypea oko kriptovaluta, i kvalitetnim sadržajima objasnili stanje na tom polju, tako da posjetiteljima Future of Fintecha događaji koji su uslijedili nisu trebali biti nikakvo iznenađenje. Upravo to i jest ideja ovakvih konferencija – da kroz networking i ekspertna izlaganja svi zajedno vidimo što se valja iza brda, koliko je opasnost stvarna ili ne, koja disruptivna tehnologija mijenja svijet financija kakav znamo, i kako da se na to pripremimo. Ove godine taj pristup smo ponovili na još bolji način i s još više fintech tema u fokusu“ – rekao je direktor konferencije F2 Oleg Maštruko.
„Pod utjecajem promjena koje donosi tehnološka revolucija bankarstvo je postalo zrela industrija“ – naglasio je u svojem keynoteu „Kraj bankarstva kakvo znamo?“ ekonomski analitičar Velimir Šonje. Tradicionalno bankarstvo je danas sve više nalik pružateljima usluga klasične i mobilne telefonije, s tom razlikom što je još uvijek mnogo reguliranije. Trend broja zaposlenih u bankarstvu u Hrvatskoj nije plod samo tehnoloških promjena, već se u njemu očituju snažni lokalni utjecaji – dugotrajna ekonomska kriza, pad broja stanovnika, promjene starosne strukture i loše regulacije i politike. Sličan se trend vidi i u razvijenim zemljama.
Broj zaposlenih u ovom sektoru u EU je u opadanju zadnjih 10 godina. Tradicionalna slika o moćnim i ekstremno profitabilnim bankama tako blijedi u usporedbi sa sudbinom tradicionalnih prerađivačkih industrija koje opstaju i napreduju samo uz krajnje napore, inovacije i borbu za efikasnost na svakom koraku. Nekada se razlika između “financijskog” i “realnog”sektora ogledala prema kriteriju profitabilnosti, plaća, rasta zaposlenih, a danas su sve industrije postale slične.“

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.